De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam met 36 appartementen voor sociale- en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw Wooncoöperatie van Amsterdam. Met een EPC van -0.16, houtbouw en hergebruik, is duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik. Collectiviteit als kernwaardeDe kerngedachte van De Warren is collectief wonen. Met behulp van een serie workshops met de toekomstige bewoners, is bepaald dat er 30% van het gebouw uit collectieve ruimtes bestaat. Hiermee ontstaat circa 800m2 gemeenschappelijke functies, zoals een groot auditorium, een multifunctionele ruimte, een kinderspeelkamer, een muziekstudio, diverse thuiswerkplekken, een stilteruimte, een kas, een dakterras en meerdere gemeenschappelijke woonkamers en keukens.De collectieve ruimtes zijn gerangschikt langs de zogenaamde ‘Machu Picchu’ trap die alle verdiepingen aan elkaar koppelt. Door het centraal leggen van de collectieve ruimtes worden deze onderdeel van iedereens dagelijkse route en wordt het contact tussen bewoners gemaximaliseerd.

Materiaalgebruik

De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede remmingswerken (Azobe) die onbehandeld (en onderhoudsvrij) toegepast worden. De geoogste planken zijn eerst gedoubleerd, voordat ze de juiste dikte hadden om toe te passen als gevelbekleding. De ‘mikado’-voorzetgevel ten behoeve van balkons en natuurinclusiviteit (met plantenbakken, die regenwater van het polderdak gebruiken) is gemaakt van gerecyclede meerpalen (Basralocus).

 Voor de houten gevel afwerkingen, tesamen met de houten hoofddraagconstructie, de HSB-gevelelementen, kozijnen en binnenwanden is in totaal 330 m3 hout gebruikt, dat tijdens zijn levensduur meer dan 300 ton CO2 heeft opgeslagen. Dat staat gelijk aan circa 200 jaar uitstoot van de gemiddelde auto in Nederland.

Duurzame opwekkingEr is voor gekozen om niet op het lokale warmtenet aan te sluiten, maar warmteopwekking in eigen hand te houden. In verband met de grondgesteldheid, moesten heipalen van 30 meter worden toegepast. Deze heipalen zijn getransformeerd tot ‘energieheipaal’. Door middel van slangen door de palen als warmtewisselaar en een warmtepomp, wordt bodemwarmte (of koeling) gewonnen en door het gebouw gedistribueerd. Het dak is uiteraard gereserveerd voor PV panelen. Flexibiliteit in huidig en toekomstig gebruikDe draagconstructie bestaat uit een houten kolommen- en liggerstructuur. Indien in de toekomst een andere indeling is gewenst kunnen de lichte binnenwanden worden weggehaald.

Zie ook: Wooncooperatie de Warren

Project Data