Natrufied Architecture werkt naast haar reguliere projecten ook veel in het onderzoeksveld. Bekijk hieronder twee van onze meest recente onderzoeken.
Duinhout: een circulaire samenwerking
Natrufied Architecture heeft een unieke kans benut om duurzaam en circulair te bouwen door lokaal vrijgekomen dennenhout te verwerken tot bouwhout. Dit hout is afkomstig uit boskapwerkzaamheden van PWN in de regio Bergen aan Zee. De kap, noodzakelijk voor natuurherstel, heeft als doel om de oorspronkelijke biodiversiteit in het gebied te versterken. Meer informatie over de achtergrond van deze werkzaamheden is te vinden op de website van PWN.
In samenwerking met diverse partijen heeft Natrufied een deel van dit dennenhout gebruikt om een eerste woning in Heiloo te bouwen. In deze woning is het hout verwerkt in de HSB constructie. Door gebruik te maken van lokaal beschikbare materialen wordt niet alleen transport en CO₂-uitstoot geminimaliseerd, maar krijgt het hout ook een nieuwe, waardevolle bestemming. Deze aanpak onderstreept Natrufied’s visie op bouwen als een proces dat in harmonie staat met de omgeving en bijdraagt aan een duurzame toekomst.
film door Matte Mourik
Dit project is uitgevoerd in samenwerking met:
Van Grond tot Gevel: Onderzoek naar een nieuw biobased gevelmateriaal
Bij Natrufied Architecture staat het gebruik van biobased materialen centraal in de ontwerpprocessen. We passen hout op veel manieren toe, zoals voor draagconstructies, gevelafwerkingen en isolatie. Echter, onze voortdurende zoektocht naar duurzame gevelmaterialen heeft geleid tot een nieuw onderzoeksproject. Het doel is een lokaal, snelgroeiend en biobased alternatief te ontwikkelen dat houten gevels kan vervangen met vezels die lokaal geteeld en verwerkt kunnen worden.
Tijdens gesprekken met Molenaar Rietdekkers, een bedrijf met generaties kennis in rietdekken, kwam naar voren dat een groot deel van het benodigde riet uit China wordt geïmporteerd. Hoewel riet een prachtig biobased materiaal is, rijmt deze import niet met de ambitie om lokaal en circulair te bouwen. Daarbij zijn de mogelijkheden om riet in Nederland te telen beperkt door de balans tussen natuurbeheer en productielandschap.
Samen met Molenaar Rietdekkers en Herenboeren Duinstreek, onderzoekt Natrufied de mogelijkheden voor een alternatief gewas. Dit gewas moet hoogwaardige vezels leveren die geschikt zijn voor gevelafwerking en lokaal kunnen worden geteeld. Hierbij wordt gekeken naar groeiomstandigheden, teeltmethoden en de esthetische en functionele eigenschappen van de vezels.
Door de samenwerking tussen ontwerpers, ambachtslieden en landbouwers wil Natrufied bijdragen aan een landbouwtransitie waarin hoogwaardige vezels een lokale en duurzame toekomst vinden in de bouw. Dit onderzoek biedt niet alleen een nieuw perspectief voor gevelmaterialen, maar toont ook hoe traditionele ambachten zich kunnen vernieuwen en inzetten voor biobased innovatie. Het eindresultaat kan een voorbeeld worden van hoe design en landbouw samen impact kunnen maken.
Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industie