Terug naar portfolio
Live

Bosvilla

  • Project: Bosvilla
  • Locatie: Eeuwigelaan, Bergen, Noord Holland
  • Opdrachtgever: privaat
  • Architect: Natrufied Architecture
  • Ontwerp: 2014-2015
  • Bouw: 2016-2017

Op het glooiende terrein in de bossen van Bergen zijn de hoogtes en bomen nauwkeurig in kaart gebracht om de Bosvilla, het tuinhuis, de carport en de schuur harmonieus in het landschap te integreren. Het woonhuis is opgebouwd uit twee lagen, waarbij de slaapvertrekken zich op het lagere niveau bevinden. Door het aflopende landschap aan de achterzijde van het perceel krijgen de slaapvertrekken veel daglicht en bieden ze een prachtig uitzicht op het omliggende bos, zonder dat er inkijk is vanaf het wandelpad. De leefruimte bevindt zich op maaiveldniveau en sluit aan drie zijden aan op het omliggende landschap. De binnen-, semi-binnen- en buitenruimtes vloeien op diverse manieren soepel in elkaar over.

Dankzij de variabele hoogtes van de ramen ontstaan er verschillende privacyzones, soms intiem en soms open naar het bos toe. Grote schuif- en taatsdeuren bieden toegang tot diverse terrassen, zowel overdekt als in de zon. Het avondterras met buitenhaard ligt beschut tegen de wind. Het tuinhuis achter op het perceel is een kleinere variant van het woonhuis en beschikt over een avondterras voor barbecues. De carport en berging zijn volledig geïntegreerd in de glooiingen van het landschap, met slechts één zichtbare zijde, zodat ze visueel minimaal impact hebben.

Het huis heeft een open plattegrond die zowel ruimte als karakter biedt, en het landschap en het licht naar binnen haalt. Het grote dak zorgt voor intimiteit waar nodig en biedt ruimte waar gewenst; de overstek beschermt tegen directe zoninval in de zomer en laat in de winter de zon binnen voor licht en warmte. De slaapverdieping krijgt gefilterd licht via lamellen aan de zuidzijde, die zo zijn geplaatst dat er zonlicht binnenkomt zonder directe inkijk. De stalen roosters zijn geperforeerd, waardoor ook hier het zuidelijke licht zijn weg vindt, onder andere naar de master bathroom.

Meer projecten