Terug naar portfolio
Learn

Campus Markenhage

  • Project: Campus Markenhage
  • Locatie: Breda
  • Opdrachtgever: SKVOB, Breda
  • Ontwerp: 2014-2015
  • Realisatie: 2015-2017
  • Oppervlak: 14000m2

Voor de nieuwe Campus Markenhage in Breda, Nederland, heeft Natrufied een complex van gebouwen ontworpen dat onderdak biedt aan drie scholen: Markenhage, Michael College en het Orion Lyceum. Het 14.000 m² grote gebouw is deels nieuwbouw en deels een renovatie van een bestaand schoolgebouw. Met Orion aan de linkerkant en Michael aan de rechterkant krijgen de drie scholen allemaal een voorgevel naar de hoofdstraat. Oud en nieuw zijn op een harmonieuze manier met elkaar verweven, met respect voor de eigen identiteit van elke school.

De architectuur combineert nieuwe toevoegingen van hout en leisteen met de bestaande rode bakstenen, waardoor een nieuwe aardse toon ontstaat. Deze ton-sur-ton strategie zorgt voor een samenhangende compositie van oud en nieuw, waarbij de materialen elkaar aanvullen en versterken. Dit resulteert in een esthetisch samenhangend geheel dat de oorspronkelijke elementen van de bestaande bouw naadloos integreert met de moderne uitbreiding.

Elk van de drie scholen behoudt zijn eigen unieke identiteit, maar samen vormen ze een hechte gemeenschap. De voorgevels van de scholen, die uitkijken op de hoofdstraat, symboliseren niet alleen hun individuele aanwezigheid maar ook hun gezamenlijke bijdrage aan de nieuwe campus. De in samenhang en met overlap ontworpen ruimtes bevorderen een gevoel van samenhorigheid en samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen.

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en leisteen draagt bij aan de duurzaamheid van het ontwerp. Deze materialen, gecombineerd met de rode bakstenen van het bestaande gebouw, creëren een warme sfeer. De nieuwe Campus Markenhage is een voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan de vorming van een levendige en dynamische onderwijsomgeving, waar respect voor het verleden hand in hand gaat met een visie voor de toekomst.

Meer projecten