Terug naar portfolio
Live

Mooijburg Plein

  • Project: Mooijburg Plein
  • Locatie: Centrumeiland IJburg Amsterdam
  • Opdrachtgever: Mooijburg BV (Weever Bouw, DGV Group, Evergreen Development)
  • Architect: Natrufied Architecture
  • Ontwerp: 2021-2022
  • Realisatie: 2023

Mooijburg Plein is een biobased appartementengebouw met 15 woningen op Centrumeiland Amsterdam, kavel 12-05. Samen met de toekomstige bewoners is de gevel ontworpen om de schaal van het blok visueel te verkleinen en een vriendelijkere aansluiting te vormen met de eengezinswoningen aan weerszijden. De plint van natuursteen vormt de basis voor verschillend beklede houten woningen, elk met hun eigen daklijn en vorm.

Het gebouw is een van de eerste gerealiseerde projecten in Nederland met een volledig houten hoofddraagconstructie voor meerlaagse woningbouw. Met de houten structuur van CLT (Cross Laminated Timber), een energiepositieve opzet met zonnepanelen, warmtepompen en hoge isolatiestandaarden, maakt het maximaal gebruik van biobased materialen. Daarnaast is hebben de gevels en de galerijen een natuurinclusieve invulling met geintegreerde plantenbakken en wateropslag.

Het project volgde een medeopdrachtgeversschap proces. Dit betekent dat de toekomstige kopers vanaf het begin van het project deelnemen aan het besluitvormingsproces over hun woning en het gehele complex. Door middel van collectieve workshops en individuele sessies hebben de toekomstige eigenaren veel invloed op de uitstraling van het gebouw als geheel en op de details van hun eigen appartement.

Meer projecten