Terug naar portfolio
Live

Rising Dune

  • Project: Rising Dune
  • Locatie: Bergen aan Zee
  • Ontwerp: 2021-2023
  • Realisatie: 2024-2025

Op een prachtige locatie te midden van de duinen van Bergen aan Zee, bevindt zich een kavel met een opmerkelijk hoogteverschil van bijna 7 meter, wat ongebruikelijk is in Nederlandse omgevingen. Hier wordt het concept van een uiterst duurzame woning verwezenlijkt, waarbij de natuurlijke omgeving een integraal onderdeel vormt van het ontwerp. Gedeeltelijk ingebed in de duinen, biedt de woning prachtige vergezichten aan de voorzijde, waardoor een harmonieuze verbinding ontstaat tussen het binnen- en buitenleven.

De woning wordt opgetrokken met een houten draagconstructie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT) voor vloeren en wanden. Deze bouwmethode biedt niet alleen structurele stevigheid, maar minimaliseert ook de ecologische impact van de constructie. De HSB (Houtskeletbouw) gevels worden gevuld met biobased isolatiemateriaal. Bovendien worden de gevels afgewerkt met een houten bekleding die in de loop van de jaren door het zeeklimaat zal vergrijzen.

Door te kiezen voor een gedeeltelijke ingraving in de duinen, wordt de woning als het ware geïntegreerd in haar natuurlijke omgeving. Dit zorgt niet alleen voor een visuele harmonie, maar draagt ook bij aan de thermische regulatie van het gebouw, waarbij de aarde fungeert als natuurlijke isolatie. Bovendien bieden de prachtige uitzichten aan de voorzijde van de woning een constante verbinding met de natuurlijke pracht van de duinen.

Meer projecten