Terug naar portfolio
Live

Villa Heilooërbos

  • Project: Villa Heilooërbos
  • Locatie: Heiloo
  • Ontwerp: 2022-2023
  • Realisatie: 2024

Op een langgerekt kavel dat grenst aan het oude Heilooërbos heeft Natrufied Architecture een ontwerp gemaakt voor een biobased woning. De noord-zuid gerichte ligging vraagt om een introverte straatgevel aan de zuidzijde en een open noordgevel naar de diepe tuin met uitzicht op het bos. Daarom zijn de leefruimtes aan de achterzijde geplaatst, met een transparante gevel en een opgetild dak dat zon en licht binnenlaat in de middag- en avonduren.

Het grote dak vormt de drager van het ontwerp. De ‘bamboegolf’ zorgt aan de voorzijde voor dat de slaapkamers en badkamer goed worden afgeschermd van de drukke straat, terwijl de vorm zich juist opent naar de tuinzijde. Het schuin aflopende achterdak verzamelt regenwater aan één kant, waardoor bij stevige buien een fraaie waterval ontstaat die uitkomt in een grote regenton.

Binnen is boven de royale leefkeuken een vide gemaakt naar de overloop op de eerste verdieping, waardoor alle ruimtes in het huis met elkaar in verbinding staan. Subtiele afscheidingen creëren privacy in de zitkamer, de kinderhoek en rond de centrale trap. De slaapkamers en badkamer zijn iets meer afgeschermd, maar staan nog steeds in open relatie tot de centrale ruimte. Vanuit de leefkeuken is een ruime, overdekte veranda bereikbaar waar gespeeld en gekookt kan worden, beschut onder het grote dak. Deze plek grenst aan de diepe tuin en aan het bos.

Het woonhuis is opgebouwd uit diverse hernieuwbare materialen. De hoofddraagconstructie bestaat uit een combinatie van HSB-gevelelementen, CLT-wanden en -vloer, en gelamineerde houten spanten. De gevelbekleding is uitgevoerd in FSC-gecertificeerd iroko hardhout en bamboe, en de isolatie is van houtvezel. Dankzij de dampopen gevel komt de houten constructie extra goed tot zijn recht en ontstaat er een van nature aangenaam binnenklimaat. De gebogen gelamineerde spanten zijn door het hele huis zichtbaar en versterken overal de vloeiende vorm van het dak. De houten verdiepingsvloer bevat een Climalevel-systeem, waarmee de gehele luchtbehandeling van het huis — zowel op de begane grond als op de verdieping — via de vloer wordt geregeld.

Voor deze woning werkte Natrufied Architecture samen met PWN aan een bijzonder experiment: bouwen met lokaal dennenhout uit de duinen van Bergen aan Zee. In het kader van natuurherstel werden hier 15.000 dennen gekapt om ruimte te maken voor open duinlandschap, wind en stuivend zand. In plaats van het hout te versnipperen of als restmateriaal af te voeren, onderzocht Natrufied Architecture of het geschikt kon zijn als constructiehout.

Er werd gestart met een proefkap, waarbij een selectie van stammen werd gezaagd en getest. Er zijn sterkteklassemetingen uitgevoerd om de bouwtechnische kwaliteit van het hout vast te stellen. Na positieve uitkomsten werd een zagerij bereid gevonden om mee te denken en het hout op maat te verwerken. Dit bleek een uitdagend traject, onder meer vanwege het ontbreken van standaardcertificeringen en garanties die gebruikelijk zijn bij constructiehout.

Toch is het gelukt: het duinhout vormt nu het dragende skelet van de woning. Daarmee is niet alleen de milieubelasting door transport en materiaalgebruik sterk verminderd, maar is het huis ook letterlijk verankerd in het lokale landschap en in de ecologische opgave waarvoor het hout is vrijgekomen. Zie ook de film: https://www.natrufied.nl/onderzoek/

Meer projecten