Uitkijktoren Hollandse Hout

Categorie: Learn

Uitkijktoren Hollandse Hout

De Natuurtoren verbindt de diverse landschappen van het Hollandse Hout op een natuurlijke en harmonieuze manier. De toren bestaat uit drie ‘vinnen’, elk met een eigen thema, die samenkomen tot een hoogte van 30 meter. Vanaf de top kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht over de omgeving.

De uitkijktoren nodigt bezoekers uit om te ontdekken en te waarderen wat het landschap te bieden heeft op verschillende hoogtes, variërend van kikker- tot vogelperspectief. Elke vin van de toren richt zich op een specifieke doelgroep:

  • Bospad-vin: Deze vin is bedoeld voor wandelaars die vanuit het bos komen.
  • Oever-vin: Deze vin fungeert als steiger waar kano’s kunnen aanmeren en wandelaars een rustplek kunnen vinden.
  • Moeras-vin: Deze vin biedt onderdak aan dieren en ruimte voor beplanting die de toren in de toekomst zal vergroenen.

De toren biedt niet alleen nieuwe uitzichten voor mensen, maar ook huisvesting voor diverse diersoorten. De drie biotopen waaruit de toren verrijst – het bos, het moeras en de oever – voorzien typerende bewoners van nest- en broedfaciliteiten. Zoals mensen voorkeuren hebben voor de inrichting van hun woonplek, zo hebben dieren dat ook. De specifieke woningwensen van circa 15 soorten worden geïntegreerd in de Natuurtoren.

De toren is ontworpen met oog voor de behoeften van verschillende diersoorten:

  • IJsvogel: De ijsvogel vliegt vanuit de oeveropgang uit zijn lange nestgang direct over het water op zoek naar visjes.
  • Vleermuizen: Vleermuizen warmen zich in hun nestkast aan de laatste zonnestralen voordat ze uitvliegen om insecten boven het water te verorberen.
  • Boomklevers, bontespechten en uilen: Deze vogels genieten vanuit hun nestkasten in de hoge vinnen van de toren van het uitzicht over het landschap.
  • Egels: Egels brengen de winter door in de egelhuisjes in de opgang vanuit het bos.

Meer projecten

Campus Markenhage

Voor de nieuwe Campus Markenhage in Breda, Nederland, heeft Natrufied een complex van gebouwen ontworpen dat onderdak biedt aan drie scholen: Markenhage, Michael College en het Orion Lyceum. Het 14.000 m² grote gebouw is deels nieuwbouw en deels een renovatie van een bestaand schoolgebouw. Met Orion aan de linkerkant en Michael aan de rechterkant krijgen de drie scholen allemaal een voorgevel naar de hoofdstraat. Oud en nieuw zijn op een harmonieuze manier met elkaar verweven, met respect voor de eigen identiteit van elke school.

De architectuur combineert nieuwe toevoegingen van hout en leisteen met de bestaande rode bakstenen, waardoor een nieuwe aardse toon ontstaat. Deze ton-sur-ton strategie zorgt voor een samenhangende compositie van oud en nieuw, waarbij de materialen elkaar aanvullen en versterken. Dit resulteert in een esthetisch samenhangend geheel dat de oorspronkelijke elementen van de bestaande bouw naadloos integreert met de moderne uitbreiding.

Elk van de drie scholen behoudt zijn eigen unieke identiteit, maar samen vormen ze een hechte gemeenschap. De voorgevels van de scholen, die uitkijken op de hoofdstraat, symboliseren niet alleen hun individuele aanwezigheid maar ook hun gezamenlijke bijdrage aan de nieuwe campus. De in samenhang en met overlap ontworpen ruimtes bevorderen een gevoel van samenhorigheid en samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen.

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en leisteen draagt bij aan de duurzaamheid van het ontwerp. Deze materialen, gecombineerd met de rode bakstenen van het bestaande gebouw, creëren een warme sfeer. De nieuwe Campus Markenhage is een voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan de vorming van een levendige en dynamische onderwijsomgeving, waar respect voor het verleden hand in hand gaat met een visie voor de toekomst.

Meer projecten

Circulair Ambachtcentrum HUB

In Heiloo, Uitgeest en Bergen hebben Natrufied Architecture en SE.lab samengewerkt om een milieustraat te ontwerpen die volledig gericht is op hergebruik en reparatie. Bezoekers kunnen hier hun herbruikbare spullen inleveren, die vervolgens in de werkplaats worden gerepareerd of opgeknapt. Deze faciliteiten helpen niet alleen om de hoeveelheid grof restafval te verminderen, maar ook om waardevolle materialen en goederen een tweede leven te geven.

Naast de inleverstraat en werkplaats is er ook een sterk educatief component aanwezig. Het circulaire ambachtscentrum biedt circulair maakonderwijs aan, waarbij inwoners leren hoe ze producten kunnen hergebruiken en repareren. Dit wordt ondersteund door workshops en cursussen die regelmatig worden georganiseerd in de werkplaats. Door deelname aan deze educatieve activiteiten, krijgen bezoekers de kans om nieuwe vaardigheden te leren en bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Een ander belangrijk aspect van het circulaire ambachtscentrum is het bevorderen van sociaal en circulair ondernemerschap. Bezoekers kunnen ontspannen in de koffiecorner, waar sociale interactie en gemeenschapsvorming worden gestimuleerd. Bovendien zijn er ateliers beschikbaar voor circulaire starters en ondernemers. Hier kunnen zij hun ideeën en producten ontwikkelen en presenteren. Regelmatig worden er ook workshops georganiseerd die gericht zijn op circulair ondernemen, waardoor inwoners worden aangemoedigd om innovatieve en duurzame zakelijke kansen te verkennen.

Meer projecten

Kinderopvang Mowgli

Kinderopvang Mowgli, gelegen in een bosrijke omgeving in Vught, omarmt de natuurlijke schoonheid van haar omgeving met een ontwerp dat de verbeelding van jonge geesten prikkelt. Geïnspireerd door de charme van boomhutten, roept het gebouw de speelsheid van een berglandschap op, waarbij de verschillende niveaus subtiel overgaan in het terrein.

Onder de berg worden de allerkleinsten verwelkomd in een warme en veilige omgeving. Terwijl ze opgroeien en hun horizon verbreden, kunnen oudere kinderen de hoogten van het gebouw verkennen. Elke verdieping biedt nieuwe ontdekkingen en avonturen, waardoor de nieuwsgierigheid van de kinderen wordt gestimuleerd.

Door het gebruik van natuurlijke materialen, met name hout, wordt een sterke verbinding met de natuur bevorderd. Dit draagt bij aan een rustgevende sfeer die het welzijn van de kinderen bevordert en een gezonde omgeving creëert voor hun ontwikkeling. Vanaf de begane grond is het gebouw overwegend opgetrokken uit biobased materialen, met CLT en Houten kanaalplaat vloeren, HSB elementen en een houten gevelbekleding.

Meer projecten