Mooijburg Park

Categorie: Live

Mooijburg Park

Mooijburg Park is een nieuwe co-creatie ontwikkeling op Centrumeiland in Amsterdam. Het gebouw biedt onderdak aan 18 appartementen in diverse afmetingen.

Het gebouw springt in het oog qua duurzame architectuur. Met een volledig houten constructie van CLT (Cross Laminated Timber), houtskeletbouw gevelelementen met een houten bekleding. Aan de voorzijde van het gebouw is een bamboe gevelbekleding toegepast die behandeld is volgens het shu-sugi ban principe, waarbij het hout wordt gebrand voor meer duurzaamheid. Door het brandingsproces zal de zwarte kleur langdurig behouden worden, in tegenstelling tot het zwart aflakken.

Het project volgde een medeopdrachtgeversschap proces. Dit betekent dat de toekomstige kopers vanaf het begin van het project deelnemen aan het besluitvormingsproces over hun woning en het gehele complex. Door middel van collectieve workshops en individuele sessies hebben de toekomstige eigenaren veel invloed op de uitstraling van het gebouw als geheel en op de details van hun eigen appartement.

Meer projecten

Wooncoöperatie De Warren

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam met 36 appartementen voor sociale- en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw Wooncoöperatie van Amsterdam. Met een EPC van -0.16, houtbouw en hergebruik, is duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik. Collectiviteit als kernwaarde. De kerngedachte van De Warren is collectief wonen.

Met behulp van een serie workshops met de toekomstige bewoners, is bepaald dat er 30% van het gebouw uit collectieve ruimtes bestaat. Hiermee ontstaat circa 800m2 gemeenschappelijke functies, zoals een groot auditorium, een multifunctionele ruimte, een kinderspeelkamer, een muziekstudio, diverse thuiswerkplekken, een stilteruimte, een kas, een dakterras en meerdere gemeenschappelijke woonkamers en keukens. De collectieve ruimtes zijn gerangschikt langs de zogenaamde ‘Machu Picchu’ trap die alle verdiepingen aan elkaar koppelt. Door het centraal leggen van de collectieve ruimtes worden deze onderdeel van iedereens dagelijkse route en wordt het contact tussen bewoners gemaximaliseerd.

De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede remmingswerken (Azobe) die onbehandeld (en onderhoudsvrij) toegepast worden. De geoogste planken zijn eerst gedoubleerd, voordat ze de juiste dikte hadden om toe te passen als gevelbekleding. De ‘mikado’-voorzetgevel ten behoeve van balkons en natuurinclusiviteit (met plantenbakken, die regenwater van het polderdak gebruiken) is gemaakt van gerecyclede meerpalen (Basralocus).

Voor de houten gevel afwerkingen, tesamen met de houten hoofddraagconstructie, de HSB-gevelelementen, kozijnen en binnenwanden is in totaal 330 m3 hout gebruikt, dat tijdens zijn levensduur meer dan 300 ton CO2 heeft opgeslagen. Dat staat gelijk aan circa 200 jaar uitstoot van de gemiddelde auto in Nederland.

Er is voor gekozen om niet op het lokale warmtenet aan te sluiten, maar warmteopwekking in eigen hand te houden. In verband met de grondgesteldheid, moesten heipalen van 30 meter worden toegepast. Deze heipalen zijn getransformeerd tot ‘energieheipaal’. Door middel van slangen door de palen als warmtewisselaar en een warmtepomp, wordt bodemwarmte (of koeling) gewonnen en door het gebouw gedistribueerd. Het dak is uiteraard gereserveerd voor PV panelen.

De draagconstructie bestaat uit een houten kolommen- en liggerstructuur. Indien in de toekomst een andere indeling is gewenst kunnen de lichte binnenwanden worden weggehaald.

Prijzen en Nominaties

Samenwonen: het verhaal van De Warren

Samenwonen: het verhaal van De Warren volgt een clubje millennials tijdens de oprichting van een wooncoöperatie die zowel duurzaam, sociaal als betaalbaar moet zijn. Het project is ambitieus: het is de eerste van zijn soort in Nederland en binnen de groep jonge woonpioniers heeft nog nooit iemand een huis gebouwd. – Door Sam van Zoest –  Bekijk hier wanneer er bij jou in de buurt een vertoning is!

Meer projecten

Villa Heilooërbos

Het ontwerp voor deze biobased woning kenmerkt zich door innovatieve en duurzame materialen, waarbij de focus ligt op circulariteit en een natuurlijke uitstraling. Het dak, afgewerkt met bamboe, vormt een opvallend kenmerk van het huis door zijn ronde vorm.

De gevelcompositie, hoewel passend bij de omliggende bebouwing, onderscheidt zich door zijn biobased uitwerking, waarbij gebruik wordt gemaakt van hergroeibare materialen. Dit zorgt niet alleen voor een unieke esthetiek, maar draagt ook bij aan de circulaire benadering van het ontwerp. De vloer van de verdieping wordt gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT), wat zorgt voor een stevige en stabiele basis, terwijl het dak wordt gevormd door Houtskeletbouw (HSB), wat flexibiliteit biedt in de ronde vorm.

Samen vormen deze elementen een bijzonder biobased huis dat aansluit bij de duurzame levensstijl van haar bewoners. Met zijn innovatieve materialen en circulaire ontwerp biedt het niet alleen een comfortabele woonomgeving, maar draagt het ook bij aan een duurzamere toekomst.

Meer projecten

Veemarkt Deltawonen

Het ontwerp van Natrufied architecture voor Deltawonen is gericht op het creëren van sociale huurwoningen die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook voldoen aan de eisen van ‘het nieuwe normaal‘. Dit betekent dat de woningen flexibel zijn in gebruik, energiezuinig en gezond voor de bewoners. Door te focussen op duurzame bouwmaterialen en een circulaire benadering, dragen wij bij aan een leefbare en toekomstbestendige woonomgeving.

Het gebouw is overwegend biobased, met een constructie die bestaat uit:

  • HSB Begane Grond Vloer: Een solide Houtskeletbouw (HSB) begane grond vloer, die robuustheid combineert met milieuvriendelijkheid.
  • CLT Draagconstructie: De hoofdstructuur wordt gevormd door Cross Laminated Timber (CLT), bekend om zijn sterkte, stabiliteit en duurzaamheid.
  • Biobased Isolatie: Isolatiematerialen van biobased oorsprong, die zorgen voor een uitstekende thermische prestatie en een gezond binnenklimaat.
  • Houten Gerecyclede Gevelbekleding: De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede houten materialen, waardoor een circulaire benadering wordt gestimuleerd en een natuurlijke uitstraling wordt gerealiseerd.

Meer projecten

Regen Villages

Regen Villages ziet woningen als zelfvoorzienende eenheden die niet langer afhankelijk zijn van externe bronnen voor voedsel, elektriciteit en water. Samen met hun buren kunnen de bewoners zorgen voor een natuurlijke en duurzame productie, terwijl ze verbonden blijven met hun natuurlijke omgeving. Door een circulaire benadering van de productie en consumptie van middelen kan elk restproduct opnieuw worden gebruikt als input voor het volgende proces, wat leidt tot optimaal gebruik en minimale verspilling.

Deze woningen functioneren als autonome cellen met een circulair metabolisme en kunnen hun overproductie uitwisselen met het omliggende cluster. Dankzij deze uitwisseling van goederen en het gebruik van gemeenschappelijke faciliteiten kunnen onverwachte vraag en overproductie worden opgevangen, en kan de productie op een efficiënte schaal plaatsvinden. Deze balans door onderlinge verbondenheid kan interactie tussen buren bevorderen en versterken.

Door het natuurlijke karakter van deze clusters van woningen te diversifiëren, kan een gevarieerde en ruime voorraad voedsel worden geproduceerd. Bovendien worden er meer diverse leefomgevingen gecreëerd. De combinatie van autonomie en verbindingen op verschillende schaalniveaus stelt de bewoners in staat om te profiteren van de zelfvoorzienendheid op kleine schaal, terwijl ze ook profiteren van het gevarieerde aanbod van voedsel en hulpbronnen en de veerkracht en stabiliteit van een groter, circulair systeem

De bewoners nemen een constructieve rol op zich in hun lokale ecosysteem; terwijl zij natuurlijke processen ondersteunen en katalyseren, voorziet hun omgeving in al hun behoeften. Deze zelfvoorzienende woonomgevingen bevorderen een duurzame levensstijl en versterken de band tussen mens en natuur, wat resulteert in een harmonieuze en veerkrachtige gemeenschap.

Meer projecten

Rising Dune

Op een prachtige locatie te midden van de duinen van Bergen aan Zee, bevindt zich een kavel met een opmerkelijk hoogteverschil van bijna 7 meter, wat ongebruikelijk is in Nederlandse omgevingen. Hier wordt het concept van een uiterst duurzame woning verwezenlijkt, waarbij de natuurlijke omgeving een integraal onderdeel vormt van het ontwerp. Gedeeltelijk ingebed in de duinen, biedt de woning prachtige vergezichten aan de voorzijde, waardoor een harmonieuze verbinding ontstaat tussen het binnen- en buitenleven.

De woning wordt opgetrokken met een houten draagconstructie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT) voor vloeren en wanden. Deze bouwmethode biedt niet alleen structurele stevigheid, maar minimaliseert ook de ecologische impact van de constructie. De HSB (Houtskeletbouw) gevels worden gevuld met biobased isolatiemateriaal. Bovendien worden de gevels afgewerkt met een houten bekleding die in de loop van de jaren door het zeeklimaat zal vergrijzen.

Door te kiezen voor een gedeeltelijke ingraving in de duinen, wordt de woning als het ware geïntegreerd in haar natuurlijke omgeving. Dit zorgt niet alleen voor een visuele harmonie, maar draagt ook bij aan de thermische regulatie van het gebouw, waarbij de aarde fungeert als natuurlijke isolatie. Bovendien bieden de prachtige uitzichten aan de voorzijde van de woning een constante verbinding met de natuurlijke pracht van de duinen.

Meer projecten

Mooijburg Waterzicht

Mooijburg Waterzicht is een nieuwe co-creatie ontwikkeling op Centrumeiland in Amsterdam. Met haar prominente positie aan het water nabij het IJsselmeer, een sculpturale uitstraling en houten gevels met verspringende ramen en balkons, en een glazen kas op de hoek, zal ze een opvallend nieuw lid van het eiland worden.

Achter de donkere gevel biedt het gebouw verschillende soorten woningen. Van comfortabele appartementen tot gezinswoningen in de vorm van een maisonette, en van werk-leefunits tot fantastische penthouses. De beschikbare woningen variëren in grootte van ongeveer 60 m² tot maar liefst 140 m².

Het gebouw springt in het oog qua duurzame architectuur. Met een volledig houten constructie van CLT (Cross Laminated Timber), houtskeletbouw gevelelementen met een houten bekleding. Aan de voorzijde van het gebouw is een bamboe gevelbekleding toegepast die behandeld is volgens het shu-sugi ban principe, waarbij het hout wordt gebrand voor meer duurzaamheid. Door het brandingsproces zal de zwarte kleur langdurig behouden worden, in tegenstelling tot het zwart aflakken.

Het project volgde een medeopdrachtgeversschap proces. Dit betekent dat de toekomstige kopers vanaf het begin van het project deelnemen aan het besluitvormingsproces over hun woning en het gehele complex. Door middel van collectieve workshops en individuele sessies hebben de toekomstige eigenaren veel invloed op de uitstraling van het gebouw als geheel en op de details van hun eigen appartement.

Meer projecten

Wooncoöperatie de Torteltuin

Om betaalbaar in de stad Amsterdam te kunnen wonen en deze betaalbaarheid op de lange termijn te waarborgen, heeft een groep jonge mensen hun krachten gebundeld en een wooncoöperatie opgericht onder de naam De Torteltuin. Naast hun hoge duurzaamheidsambities, ligt de nadruk op het delen van functies binnen de gemeenschap.

Centraal in het gebouw bevindt zich een grote kas, die fungeert als de centrale gemeenschappelijke ruimte. Deze kas is ontworpen om opgevangen warmte te bewaren en terug te geven aan het gebouw wanneer dat nodig is. Deze ruimte biedt plaats aan diverse faciliteiten, waaronder een bibliotheek, een bar, gemeenschappelijke keukens en een podium. Door deze gemeenschappelijke ruimtes te delen, bevordert De Torteltuin niet alleen duurzaamheid, maar ook sociale cohesie en gemeenschapszin onder de bewoners.

Meer projecten

Villa’s Texel Buytenplaats

Te midden van schapen en duinen heeft Natrufied architecture een nieuw ingebed landschap ontworpen op het prachtige eiland Texel. Dit project omvat ‘kantpatronen’, ‘wilde gronden’, ‘tuinmuren’ en zeven met riet bedekte villa’s. De bestaande bomen, waaronder indrukwekkende kastanjebomen en dennen, zijn zorgvuldig geïntegreerd in de nieuwe opzet, waardoor een harmonieuze verbinding tussen natuur en architectuur ontstaat.

Voor het ontwerp van de villa’s is de vorm van een oorspronkelijk lokale schapenboet als referentie gebruikt. Deze traditionele Texelse schuurvorm is aangepast en vertaald naar een nieuw ontwerp, waarbij de essentie en historische context behouden blijven. Dit zorgt ervoor dat de villa’s een eerbetoon vormen aan de rijke agrarische geschiedenis van het eiland.

De villa’s bieden een prachtig uitzicht op het Texelse landschap. De positionering van de villa’s is zo gekozen dat de bewoners kunnen genieten van de omringende natuur, met weidse vergezichten over de duinen en het platteland.

De keuze voor riet als dakbedekking draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid van de villa’s. Riet is niet alleen een traditioneel materiaal in deze regio, maar ook biobased en goed isolerend. De villa’s zijn gebouwd met respect voor de lokale flora en fauna, en er is rekening gehouden met de ecologische waarde van het gebied. Door de integratie van de bestaande bomen en de aanleg van nieuwe natuurlijke elementen, wordt de biodiversiteit gestimuleerd en behouden.

Meer projecten