Wooncoöperaties

De woningbouwmarkt in Nederland staat onder druk, en vanuit Den Haag wordt nu gekeken naar wooncoöperaties als een veelbelovende oplossing. Gemeente Amsterdam heeft hierin een leidende rol op zich genomen door kavels en financieringsmogelijkheden beschikbaar te stellen voor deze initiatieven.

Eerste Zelfbouw Wooncoöperatie: De Warren

Onze betrokkenheid bij wooncoöperaties begon met Wooncoöperatie De Warren, de eerste zelfbouw wooncoöperatie van Amsterdam. Dit project markeerde een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse woningbouw en vormde de basis voor onze uitgebreide ervaring in deze sector. De Warren staat symbool voor onze innovatieve benadering en toewijding aan gemeenschapsgerichte woningbouw.

Samenwerken met de Bewonersgroep

Bij Natrufied Architecture geloven we in een participatieve benadering van het ontwerpproces. Bij elke wooncoöperatie werken we intensief samen met de bewonersgroep. Bij De Warren is er door middel van gezamenlijke ontwerpsessies een ontwerp gecreëerd dat nauw aansluit bij de wensen en behoeften van de bewoners. Tijdens deze sessies bespraken we uitgebreid hoe de bewoners met elkaar willen samenleven, welke ruimtes privé en welke collectief zijn, en of er een grijs gebied tussen deze zones bestaat. Deze workshops zijn een essentieel onderdeel van ons ontwerpproces en zorgen voor een project dat echt leeft bij de toekomstige bewoners.

Co-Creatie en Workshops

De interactieve workshops met bewoners vormen een belangrijk onderdeel van ons ontwerpproces. Deze sessies stellen ons in staat om diepgaand inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de bewoners, wat resulteert in ontwerpen die zowel functioneel als gemeenschapsgericht zijn. Door deze aanpak kunnen wij wooncoöperaties creëren die voldoen aan de hoogste standaarden van comfort, duurzaamheid en gemeenschapsvorming.

Actueel

Wooncoöperatie de Torteltuin is bezig met de vergunningsaanvraag en de bouwvoorbereiding met de aannemer. Ook staan wij Wooncoöperatie Ons Groene Huis (Haarlem) bij in de vormgeving van het Programma van Eisen, kostenadvies en het vinden van een plek. We zijn gestart met de eerste verkennende schetsen voor een Wooncoöperatie in de gemeente Bergen

Samenwonen: het verhaal van De Warren

Benieuwd hoe het proces van het oprichten en bouwen van een Wooncoöperatie bij de Warren is gegaan? Bekijk de documentaire! Samenwonen: het verhaal van De Warren volgt een clubje millennials tijdens de oprichting van een wooncoöperatie die zowel duurzaam, sociaal als betaalbaar moet zijn. Het project is ambitieus: het is de eerste van zijn soort in Nederland en binnen de groep jonge woonpioniers heeft nog nooit iemand een huis gebouwd. – Door Sam van Zoest –  Bekijk hier wanneer er bij jou in de buurt een vertoning is!

Wooncoöperatie Projecten